Ise tehtud: lauakõrgendus






Hiljuti postitasin Insta stooridesse (kas keegi pole juba story asemel mõnda ilusat eestikeelset sõna välja mõelnud?) pildid väikesest serveerimislauast/lauakõrgendusest, mille minu mees ise tegi ja selle kohta küsis päris mitu inimest, niiet mõtlesin sellest ka natuke pikemalt kirjutada. 

Mõte selline kõrgendus meisterdada tuli meil tegelikult siis, kui meil on veel tunduvalt väiksem söögilaud. 140X80cm mõõtudega laud oli ametlikult neljainimese laud, aga reaalsuses mahtusid sinna ainult nelja sööja taldrikud ja laua keskele siis enam ühtegi snäkikaussi, vaagnatest rääkimata, ei mahtunud. Siis saigi selline kõrgendus meisterdatud. Hea küll, meisterdas siiski valdavalt minu mees.

Nüüd on meil tunduvalt suurem söögilaud (180X100cm), aga kõrgendus on jätkuvalt aktuaalne. Kuigi nüüd võiks ta natuke suurem olla, siis uut tegema me ei hakka ja kasutame seda rõõmsalt edasi. Muide, uuest söögilauast räägin kunagi ka lähemalt. Soetatud on see minu hetke lemmikust vanakraamikast ehk Keila Lootuse Küla Kaubajaamast ja kevadel kui terassil toimetada saab, tahab ta saada lihvimist ja üle värvimist/peitsimist. Seni kasutame laudlinaga. 

Aga uuesti kõrgenduse juurde. Ma ei teagi, kuidas seda tegelikult nimetama peaks. Abilaud? Serveerimislaud? Ka netist ei leia ei eesti ega inglise keeles guugeldades sellist toodet. Meil on ta mõõtudelt 20X80cm ja kõrgus 14cm. Pealt on valge mööblivärviga niiöelda vanutatud (õhuke kiht mööblivärvi peale ja siis niiske švammiga enamus värvi maha tõmmata) ja jalad on tammepeitsiga toonitud. Jalad on all kruvitud (ilmselt saaks ka puduliimiga liimida) ja kruvikohtadel on veel katted ka peal, et ilusam välja näeks. Kõik vajaminev on ostetud kusagilt kõige tavalisemast ehituspoest (täpselt ei mäleta enam, millisest). Lauakese jalad on tehtud 35mm läbimõõduga ümarliistust. See oli ilmselt ka Instas kõige küsitum küsimus, et kus sellist ümmargust väikest lauajalga saab. 


Lisaks sellele, et kõrgendus söögilaual serveerimiseks ruumi juurde tekitab (kuna vaagnad on nüüd sööjate taldrikutest kõrgemal, siis mahuvad ikkagi mõlemad) on tal veel häid omadusi:

- kõrgenduse alla saab teha ägeda lilleseade nt igihaljastest okstest vms.
- ka söögilaua kaugemas otsas istuvad inimesed ulatavad nüüd laua keskelt paremini ise toitu võtma, sest vahemaa on ju lühem. 

 Loodan, et keegi sai siit nüüd idee ka ise endale selline lauake meisterdada. 



Popular Posts